Ο διαλογισμός είναι η τέχνη της σύνδεσης με το σύμπαν, με την ουσία κάθε ύπαρξης. Πρακτικά η τέχνη που οδηγεί στην πληρότητα ανεξάρτητα από εξωτερικούς παράγοντες.

Μπορεί κανείς να εξασκηθεί με μεγαλύτερη επιτυχία, όταν προηγούνται ασκήσεις και αναπνοές, (χάθα γιόγκα) αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

Μπορεί να γίνεται ξαπλωτά, αλλά επειδή αυτή η θέση παραπέμπει σε ύπνο, προτιμάται μια καθιστή άνετη θέση.

 

Μερικές γενικές οδηγίες

Στο διαλογισμό, μαθαίνουμε να καθόμαστε ήρεμα, χωρίς να δίνουμε σημασία στις σκέψεις αλλά και χωρίς να ανοίγουμε πόλεμο μαζί τους.

Αφήνουμε κατά μέρος τις ανησυχίες μας και δίνουμε όλη τη συγκέντρωση στο παρόν. Σ’ ότι συμβαίνει τώρα. Σ’ ότι ακούμε, σ’ ότι βλέπουμε, (πίσω απ’ τα κλειστά μάτια μας) σ’ ότι γευόμαστε, μυρίζουμε, σ΄ότι  αισθανόμαστε γενικά με την διαφορά ότι δεν προσπαθούμε να δώσουμε όνομα στις εμπειρίες μας δεν συγκρίνουμε δεν αναλύουμε ότι συμβαίνει.

Παρακολουθούμε τα πάντα με ουδέτερο τρόπο, χωρίς σχόλια. Ξεκουραζόμαστε  από τη δράση με επίγνωση χωρίς καθόλου αναλυτική διάθεση. Αυτή η τεχνική είναι η αρχή, η προετοιμασία για ενδοσκόπηση. Μετά ο νους,  ακινητοποιείται. Αυτό είναι η ενδοσκόπηση.

Αν αυτή η ακινησία κρατήσει αρκετά, ώστε ο παρατηρών και το αντικείμενο της παρατήρησης να γίνουν ένα, τότε έχουμε φτάσει στο ανώτατο επίπεδο που στη γλώσσα της Γιόγκα λέγεται Σαμάντι. Το Σαμάντι είναι ικανό να ακυρώσει όλες τις αιτίες των ασθενειών του νου και να μας χαρίσει μακαριότητα (ανάντα) που δεν βασίζεται σε καμιά εξωτερική αιτία.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι αν έχουν διάφορα οράματα, ή αν επικοινωνούν με πνεύματα ή αν μπορούν να χάσουν την αίσθηση του εαυτού τους με αντάλλαγμα μια όμορφη εσωτερική περιπέτεια έχει να κάνει με πνευματικότητα.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι:

Πνευματικός άνθρωπος είναι εκείνος που καταφέρνει να μην έχει εσωτερικές συγκρούσεις, δεν είναι δέσμιος του μυαλού του και πασχίζει να δημιουργήσει ή έχει δημιουργήσει επαφή με τα βαθύτερα στρώματα της ύπαρξής του, τη Θεϊκή του υπόσταση.

Όλα αυτά με πλήρη επίγνωση. Αυτή η αυτεπίγνωση είναι και η δικλείδα ασφαλείας ενάντια στο φόβο του άγνωστου αλλά και ενάντια στη νωθρότητα.

Η Χαλάρωση ή ο διαλογισμός δεν πρέπει να είναι ένα πηγάδι που χάνει κανείς μέσα τον εαυτό του, ούτε έχει να κάνει με αστρικά ταξίδια.

Διαλογισμός είναι η απομόνωση του αναλυτικού νου και η συγκέντρωση στις αισθήσεις, ώστε τελικά να οδηγηθείτε στην καθαρή επίγνωση του Τώρα.

Εκεί που δεν υπάρχει χρόνος, δεν υπάρχει κίνηση, σκέψη, απόσταση, επιθυμία, αιτία, προσδοκίες κ.λ.π. αλλά είστε ζωντανοί περισσότερο από ποτέ.

Για να το πετύχει κανείς δεν πρέπει να προσπαθεί έντονα, όπως όταν θέλει να κατακτήσει κάτι.

Γιατί εδώ, αυτό το κάτι είναι μεγαλύτερο από σένα. Μάλλον θα κατακτηθείς από αυτό παρά θα το κατακτήσεις.

Άρα οι τεχνικές είναι εκεί να σε βοηθήσουν, ώστε να καλέσεις αυτή την υπέροχη δύναμη να σ’ επισκεφτεί. Δεν είναι ένα όπλο με το οποίο θα «επιτεθείς» και θα κατακτήσεις.

Είναι λίγο δύσκολο και σπάνιο να εμβαθύνει κανείς και να εξουδετερώσει τα εμπόδια σ΄αυτό το ταξίδι μόνος του.

Θα πρέπει να αναζητήσετε ένα πνευματικό δάσκαλο για να σας καθοδηγεί. Αν κανείς είναι ειλικρινής και θέλει πολύ, μπορεί εύκολα να τον βρει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς δάσκαλο.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την υπέροχη τεχνική για να αδειάσουμε από τα φορτία της καθημερινότητας και με όπλο την εμπιστοσύνη και την επίγνωση να έχουμε μια όμορφη εμπειρία.

 

ΕΞΑΣΚΗΞΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Οι παρακάτω σύνδεσμοι περιέχουν ηχητικά αρχεία που θα σας βοηθήσουν να κάνετε εξάσκηση στη χαλάρωση και τον διαλογισμό μόνοι σας.

Αν έχετε απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Πατήστε εδώ για να ακούσετε οδηγίες για προετοιμασία στο διαλογισμό.

Διαλογισμός «επίγνωση στο τώρα«

Διαλογισμός «η πηγή της απόλαυσης«

Διαλογισμός «Συντονισμός με το σύμπαν«

Στους επόμενους συνδέσμους μπορείτε να ακούσετε 4 διαφορετικές χαλαρώσεις:

 

https://drive.google.com/open?id=19GvyYTnRBi32MQiNZ9BpEpRIso8uEHxJ

 https://drive.google.com/openid=1kvW3xIdPIrVxEOcAgRmJRTzWoCjgBPyp

 https://drive.google.com/open?id=1Dvael0fGy98wp6qGWbU3AbmD4wkJNd 

     https://drive.google.com/open?id=1cg_bX6nX4ak75ir27mp6sYCJIGoY__JP

Όποιο απ’ τα αρχεία θέλετε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας, όταν ανοίξει το παράθυρο πατήστε πάνω δεξιά το βέλος.