Περικλής Χριστοδουλόπουλος - Γιόγκα

Η Χάθα Γιόγκα είναι ο κλάδος της Γιόγκα που σχολείται με την άσκηση του σώματος, την εκπαίδευση του νευρικού συστήματος και με τον έλεγχο της αναπνοής. Γι’ αυτό είναι η πιο εύκολη μέθοδος μετασχηματισμού του νου, που μπορεί να το εφαρμόσει οποιοσδήποτε χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση.

Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ‘Έλληνες, «νους υγιής εν σώματι υγιή». Δηλαδή, αυτά τα δύο αλληλοεπηρεάζονται συνεχώς.

Οι εσωτερικές εκκρίσεις, οι ορμόνες αλλάζουν, ολόκληρη η Χημεία του σώματος και του νευρικού συστήματος αλλάζει και ο νους επηρεάζεται έντονα  από αυτές τις αλλαγές.

Έτσι, σαν μια φυσική συνέπεια, σταματά την άσκοπη περιπλάνηση και ο ασκούμενος βιώνει γαλήνη, νοητική διαύγεια και ταυτόχρονα αύξηση της ενέργειας.

 

Κάθε συνεδρία της Χάθα Γιόγκα, περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις, αναπνοές και χαλάρωση.

Η χρήση των ασκήσεων έχει πολλά παράπλευρα θετικά αποτελέσματα :

Γυμνάζει το σώμα με ένα ευχάριστο τρόπο, αποβάλει το στρες, αναζωογονεί και θεραπεύει όλο τον οργανισμό και δημιουργεί ένα αίσθημα ευεξίας και νεότητας.

Συστήματα Άσκησης

Υπάρχουν διάφορα συστήματα Χάθα Γιόγκα. Άλλα είναι ήπια και άλλα δυναμικά. Αυτό που προσφέρεται εδώ είναι ένα μίγμα τεχνικών από διάφορα συστήματα αλλά και από προσωπικές εμπειρίες.

 

Πως και που επιδρά η Χάθα Γιόγκα

 

Η Χάθα Γιόγκα ελέγχει το σώμα και την αναπνοή που με τη σειρά τους επηρεάζουν την ενέργεια και τελικά το νου.

Όταν ο νους είναι σε σύγχυση, όταν τα συναισθήματα είναι έντονα και μπερδεμένα είναι δύσκολο κανείς να ησυχάσει, εκτός αν κάποια ισχυρή ιδέα ή πεποίθηση ή άλλοι εξωτερικοί παράγοντες τον βοηθήσουν. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό και τότε οι σωματικές κινήσεις και στάσεις μπορούν να παίξουν ένα καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή της νοητικής κατάστασης.

Όταν υπάρχει κίνηση, και ιδιαίτερα όταν είναι συνειδητή, εκκρίσεις ουσιών απ΄τον εγκέφαλο επηρεάζουν τη διάθεση και ηρεμούν το νου. Άλλωστε οι διάφορες χημικές ουσίες των ηρεμιστικών φαρμάκων μιμούνται τις σωματικές εκκρίσεις, για να κάνουν τη δουλειά που θα ‘πρεπε να κάνει το σώμα.

Έτσι, όπως λέει η παροιμία, με τη Χάθα Γιόγκα «κτυπάμε το σαμάρι για να ακούσει ο γάιδαρος». Δηλαδή, ασχολούμαστε με το σώμα και την αναπνοή, για να ελέγξουμε το νου.

 

Πώς επηρεάζονται τα διάφορα συστήματα του σώματος με τη Γιόγκα:

 

Μυς: Δυναμώνουν, αποκτούν ευλυγισία, αλλά παραμένουν χαλαροί, όταν δεν χρησιμοποιούνται. Ενεργοποιούνται ισομερώς με αποτέλεσμα να βελτιώνονται η σκολίωση, λόρδωση, η κύφωση και κάθε είδους ανισορροπία.

 

Σκελετός: Θρέφεται και ευθυγραμμίζεται. Η σπονδυλική στήλη γίνεται εύκαμπτη και αναζωογονείται ο μυελός. Αποτρέπει την οστεοπόρωση.

 

Νευρικό σύστημα: Τονώνεται με ασκήσεις της σπονδυλικής στήλης, αντίστροφες στάσεις και ειδικές αναπνοές. Έτσι, λειτουργεί αποτελεσματικότερα, συνεργάζεται καλύτερα με το νου και ηρεμεί γρήγορα.

Βελτιώνεται η μνήμη, αποβάλλεται το στρες, δημιουργείται ένα αίσθημα ευφορίας.

 

Ορμονικό σύστημα: Εναρμονίζεται και οι εκκρίσεις δραστηριοποιούνται με ειδικές στάσεις, ώστε ο ασκούμενος να ανακουφίζεται ή και να θεραπεύεται από τα γνωστά επώδυνα προβλήματα που προέρχονται από δυσλειτουργίες των αδένων. Ειδικότερα: Ρυθμίζεται ο μεταβολισμός η εμμηνόρροια το σάκχαρο κ.λ.π.

 

Κυκλοφορικό: Με τις κινητικές ασκήσεις, επιτυγχάνεται καλύτερη κυκλοφορία και μέσα απ΄τις διάφορες στάσεις το αίμα φτάνει και στις πιο απόμακρες γωνιές του συστήματος. Σαν αποτέλεσμα η καρδιά λειτουργεί καλύτερα και επειδή η αεροβικές ασκήσεις γίνονται ελεγχόμενα , είναι κατάλληλες και για όσους πάσχουν από καρδιακά προβλήματα.  Επίσης η λέμφος λειτουργεί καλύτερα και βοηθάει στη μείωση της κυτταρίτιδας.

 

Αναπνοή: Αποκαθίσταται η ροή της, μεγαλώνει η χωρητικότητα των πνευμόνων, γίνεται ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια ελέγχου του νου και του σώματος και ως εκ τούτου, ενισχύεται το ανοσοποιητικό και μειώνεται η τάση προς την κατάθλιψη.

 

Γενικά: Βελτιώνεται η κολίτιδα και δυσκοιλιότητα, οι αϋπνίες, σταματούν οι πονοκέφαλοι.

Βελτιώνονται ή εξαφανίζονται το άσθμα και οι αλλεργίες.

Αποβάλλονται αέρια απ΄τα έντερα και τις αρθρώσεις, ενισχύεται η άμυνα, ξεκουράζεται η καρδιά, ρυθμίζεται η πείνα, παρατείνεται η νεότητα και επιτυγχάνεται καλύτερη επικοινωνία με όλο το σύμπλεγμα σώμα-νους και με τις ανάγκες του.

Επιδράσεις στο ψυχοενεργειακό επίπεδο.

Η ενέργεια κυλάει μέσα στο σώμα σε συγκεκριμένα «κανάλια» που είναι παράπλευρα με τα νευρικά «κανάλια». Δύο απ΄αυτές τις ροές, που ανεβαίνουν τη σπονδυλική στήλη διασταυρούμενες, είναι σημαντικές και αντιπροσωπεύουν την ενέργεια και τη συνειδητότητα. Όλα τα «κανάλια» αποσυμφορούνται με τη Γιόγκα.

Εκτός όμως απ΄τα ενεργειακά «κανάλια», υπάρχουν και κάποιοι κόμβοι ανακατανομής της ενέργειας που ονομάζονται «τσάκρα» (τροχοί). Αυτοί οι ενεργειακοί κόμβοι, βρίσκονται στις ίδιες θέσεις που βρίσκονται και τα νευρικά πλέγματα και συνδέονται με διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Οι διάφορες συμπεριφορές, τα ψυχολογικά μπλοκαρίσματα ή ανοίγματα έχουν σχέση με αυτά τα τσάκρα.

Όταν λοιπόν κάνετε Γιόγκα, αυτά τα τσάκρα εξισορροπούνται και στέλνουν μηνύματα στα αντίστοιχα κέντρα του εγκεφάλου. Το αποτέλεσμα είναι να λύνονται κάποιοι ψυχολογικοί κόμποι ή τουλάχιστον αρχίζει κανείς να κατανοεί το μηχανισμό αυτών των μπλοκαρισμάτων. Μετά απ΄αυτή την κάθαρση μπορεί κανείς να δονηθεί σε πιο λεπτές συχνότητες επίγνωσης και να αρχίσει να κατανοεί τα μυστήρια της ζωής.