Περικλής Χριστοδουλόπουλος - Γιόγκα

Επειδή τα τσάκρα (ενεργειακοί σταθμοί αναδιανομής) παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην κατανόηση των μηχανισμών του σώματος και του νου θα αναφερθούμε εκτενέστερα.

Τα τσάκρα είναι 7 και βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.

Στον πίνακα που θα δείτε πιο κάτω, αναφέρονται σημεία στο εμπρός μέρος του σώματος. Όμως, αυτά τα σημεία είναι οι προβολές των θέσεων της σπονδυλικής στήλης.

Το πρώτο βρίσκεται στη βάση της λεκάνης και ρυθμίζει τη σχέση μας με τη γη και τα υλικά αγαθά, ενώ το τελευταίο, το έβδομο, βρίσκεται στο εσωτερικό του κεφαλιού και μας οδηγεί σε μια συμπαντική επίγνωση.

Τα πρώτα 3 τσάκρα είναι εκείνα που έχουν σχέση με το εγώ και τα τελευταία 4 είναι εκείνα που μας εισάγουν σε μια σφαιρική αντιμετώπιση της ζωής και έχουν σχέση με την πνευματικότητα.

Ένα ισορροπημένο άτομο έχει και τα 7 κέντρα ενεργοποιημένα και εναρμονισμένα μεταξύ τους.

Ένα άτομο που έχει το έβδομο τσάκρα του πολύ ενεργό (που έχει σχέση με την υπερσυνειδητή αντίληψη) και το πρώτο του τσάκρα (που έχει σχέση με την ύλη και την επιβίωση) ανενεργό ή μπλοκαρισμένο δεν έχει μια ισορροπημένη ζωή.

Ή και αντίστροφα: Κάποιος που δείχνει υπερβολικό ζήλο για την ύλη, άρα υπερλειτουργεί το πρώτο του τσάκρα, έχει πρόβλημα αφού δεν μπορεί να εναρμονίσει αυτή την ανάγκη του με την ανάγκη της ψυχής του για ελευθερία και ανάταση, που θα του έδινε η σωστή λειτουργία του έβδομου τσάκρα.

Αν έπρεπε να είμαστε μόνο πνευματικά όντα ίσως η φύση να μη μας έδινε υλικό σώμα. Κι΄αν έπρεπε να ασχολούμαστε μόνο με την ύλη, η φύση πάλι δε θα μας έδινε αυτή την ανάγκη για αγάπη, ψυχική ευφορία κ.λ.π. Ισορροπημένη λειτουργία, επομένως, των τσάκρα σημαίνει ισορροπημένη αντιμετώπιση της ζωής.

 

Τα 7 Τσάκρα

 

Ο ακόλουθος πίνακας αφορά στα 7 ενεργειακά τσάκρα αναφέροντας πού βρίσκονται, με ποιες πλευρές της προσωπικότητάς μας συνδέονται χονδρικά,  με ποια όργανα συνδέονται και ποιές αισθήσεις.

Πιθανόν αυτή η γνώση να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πού χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια στο σώμα σας, γιατί έχετε δυσλειτουργίες σε συγκεκριμένες περιοχές και ποιες πλευρές της προσωπικότητάς σας χρειάζεται να δουλέψετε.

 

 

ΟΝΟΜΑ ΤΣΑΚΡΑ      ΕΔΡΑ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΑ ΑΙΣΘΗΣΗ
1 Μουλανταρ Τράχηλος μήτρας -περίνεο σχέση με την ύλη, επιβίωση, σεξ, οικογένεια, χρήματα, ασφάλεια, σταθερότητα. Απεκκριτικά, σεξουαλικά και αναπαραγωγι-κά όργανα. Όσφρηση
2 Σβατισθαν Ηβικό οστούν, Κοκκυγικό πλέγμα Αποθήκη εμπειριών, ασυνείδητο, ένστικτα, αισθήσεις, σεξουαλικές επιθυμίες, αστρικός κόσμος Σεξουαλικά όργανα, νεφρά

ουροποιητικό

σύστημα

Γεύση
3 Μανιπουρ Λίγο πιο πάνω από το  ύψος του αφαλού, (ηλιακό πλέγμα) Το κέντρο της δύναμης και της θέλησης- καταξίωση, εδραίωση του εγώ.

ελέγχει την πέψη και τη θερμοκρασία, δίνει ενέργεια σε όλο το σώμα

Μάτια, πόδια Όραση
4 Αναχατ Κέντρο του στήθους. Κέντρο των συναισθημάτων και της ανιδιοτελούς αγάπης.

Κέντρο εκπλήρωσης των επιθυμιών, δημιουργικές και καλλιτεχνικές ικανότητες.

Δέρμα, χέρια Αφή
5 Βισουντι Θυρεοειδής αδένας Κέντρο του σωματικού εξαγνισμού, της διάκρισης, της κατανόησης.

Ευσπλαχνία, ευδαιμονία,

Μακροζωία, δημιουργικότητα.

Αυτιά,

φωνητικές χορδές

Ακοή
6 Άγια Επίφυση,

Κέντρο των φρυδιών.

Κέντρο της επίγνωσης, (παρατηρητής) και της ανώτερης γνώσης . Κέντρο των εντολών. Οραματισμός,

Διαίσθηση, υλοποίηση οραμάτων.

Νους. Υπερ-

αισθητή αντίληψη

7 Σαχασραρ Υπόφυση, κορυφή κεφαλιού. Σημείο ένωσης του υλικού και πνευματικού κόσμου.

Όταν ξυπνάει αυτό το κέντρο, χάνεται η ατομική συνείδηση και λειτουργεί η υπερσυνειδητή αντίληψη, αγιοσύνη.