Ευρισκόμενος στον 3ο χρόνο άσκησης στη yoga μπορώ να πω ότι εκτός του γεγονότος της εξάλειψης πόνων και ενοχλήσεων στη μέση μου, έμαθα τον εαυτό μου περισσότερο, έμαθα να τον αγαπώ και κατά συνέπεια να αγαπώ και τους άλλους περισσότερο… Έτσι εξηγείται το ότι έχω πολύ καιρό να τσακωθώ, να βριστώ και να πλακωθώ με ταξιτζήδες και φορτηγατζήδες στο δρόμο…

Δ.Κ.

Δασκαλέ μου, μου αλλάξατε τη ζωή!!!

Χ.Κ.

Σε ευχαριστώ πολύ που μου άνοιξες τη πόρτα σε μια γνώση που μου άλλαξε τη ζωή!!!

Ι.Τ.

 

Μετά το μάθημα του Περικλή νοιώθεις καινούργιος, νεώτερος, παιδί!!

Λ.Β.

Αναπνοή, αναπνοή, αναπνοή!

Έχω ζήσει μια ζωή «με κομμένη την ανάσα» για λόγους που ακόμα εξερευνώ σε ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο. Ευγνωμονώ τη ΓΙΟΓΚΑ και μόνο γι’ αυτό: Για τη διαρκή υπενθύμιση της αναπνοής. Γιατί αν δεν αναπνέω, δεν μου επιτρέπω να ζήσω με πληρότητα.

Κ.Μ.

«ΦΡΟΝΤΙΖΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ»   «ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΣΟΥ»

Μου έχουν ειπωθεί αυτές οι δύο φράσεις τόσες πολλές φορές και για τόσα πολλά χρόνια στη ζωή μου. Δεν ήξερα πρακτικά πώς να το κάνω.

Με τη Γιόγκα αισθάνομαι ότι ξέρω πως να το κάνω.

Για το σώμα και την ψυχή μου η Γιόγκα είναι τροφή. Έτσι, φροντίζω τον εαυτό μου και αγαπώ τον εαυτό μου.

Μ.Π.

Μέρος 1ο «Μα τι ωραία που είναι εδώ !!»
Το βάσανο γίνεται βάλσαμο και η ζωή φαίνεται πιο αληθινή και ναι ! Θέλεις να θέλεις !! Μα τι ωραία .ΖΩ ΑΝΑΠΝΕΩ !Πάνε χρόνια δάσκαλε! Πάντα μα πάντα σαν επιστρέφω συνειδητοποιώ πως το μεγαλύτερο λάθος ,αν υπάρχει λάθος είναι να σταματάς να σέβεσαι τον εαυτό σου ,να σταματάς να του προσφέρεις ανάσες, εκπνοές και εισπνοές
«Μα τι ωραία που είναι εδώ»
…συνεχίζεται
Η γιόγκα μοιάζει με ένα ταξίδι που δεν τελειώνει..
A.M.

Γιόγκα… για μένα είναι κάτι σαν… ψυχοθεραπεία! Πιστεύω ότι αν είχα ξεκινήσει νωρίτερα, κάποια πράγματα στη ζωή μου μπορεί να είχαν πάρει διαφορετική πορεία.
Προχώρα,  μην χρονοτριβείς…
Νάνσυ

Συμπληρώνω 4 χρόνια άσκησης στη γιόγκα και δηλώνω πολύ ευτυχισμένη γι αυτό.

Όταν ξεκίνησα είχα καταλάβει ότι η πορεία μου θα ήταν μακριά και ενδιαφέρουσα ,όμως δεν είχα προβλέψει πόσο. Ε λοιπόν θέλω να κάνω γιόγκα σ όλη μου τη ζωή και στην άλλη ζωή  και στην άλλη ζωή αν υπάρχει…

Έχω πολλά περιθώρια να διαλογίζομαι όλο και πιο συχνά και για όλο και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, νομίζω ότι δεν υπάρχει πνευματικό όριο για τη γιόγκα, δεν υπάρχει πάτος στον βυθό, είναι άβυσσος.

Οι ασάνες που στην αρχή γινόντουσαν ενστικτωδώς, τώρα γίνονται συνειδητά και το καλύτερο είναι ότι κάθε στιγμή έχεις πλήρη συνείδηση κάθε μέλους του σώματος σου, της αναπνοής σου και- προς το τέλος του μαθήματος- του μυαλού και των συναισθημάτων σου.
Τώρα πια στις ανάποδες στάσεις αισθάνομαι κάθε μυ που σφίγγεται ή χαλαρώνει για να μου προσφέρει τη δύναμη και την ισορροπία που χρειάζομαι.
Με τον ίδιο τρόπο συναισθάνομαι και παρακολουθώ την πορεία του μυαλού μου, τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Μπορώ να γίνομαι επιτέλους παρατηρητής του εαυτού μου.

Συνεπώς η γιόγκα μου έχει προσφέρει σωματική δύναμη ,ισορροπία και ευελιξία, αλλά και αντίστοιχα προσόντα του μυαλού που οδηγούν στη διαύγεια.

Οι ασκήσεις αναπνοής καθώς και οι αναπνοές κατά τη διάρκεια των ασκήσεων πιστεύω ότι βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα μου να αναπνέω.
Τώρα χρησιμοποιώ την αναπνοή μου για να αυξήσω τα ενεργειακά μου αποθέματα. Έχω την δυνατότητα , αναπνέοντας σωστά,  να μπω σε δυσκολότερες ασκήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να εξαντλούμαι.
Εάν δεν έκανα γιόγκα είμαι σίγουρη ότι το αλλεργικό βρογχικό μου άσμα δεν θα μου φερόταν με τόσο ευγενικό τρόπο (σπάνια παίρνω αγωγή και για μικρό χρονικό διάστημα).

Η γιόγκα με δίδαξε κάτι που δεν ήξερα ..να χρησιμοποιώ το σώμα μου για να φτάσω στον εγκέφαλο μου με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Το αντίστροφο, δηλαδή η χρήση του μυαλού για να ελέγξω το σώμα ,είναι και η ιστορία της ζωής μου.  Ακόμα και σε αυτό όμως βελτιώθηκα.

Ακόμα με τη γιόγκα έμαθα να πατάω γερά και σωστά στα πόδια μου –κυριολεκτικά και μεταφορικά-κάτι που δεν το συνήθιζα. Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνουν σωστά οι ασάνες και να ισορροπείς σε δύσκολες στάσεις τόσο στη γιόγκα όσο και στη ζωή.

Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για την γιόγκα επειδή υπάρχει στη ζωή μου και για τον Περικλή, επειδή είναι ο δάσκαλος μου. Νομίζω ότι είμαι πολύ τυχερή που τους συνάντησα και τους δύο .

Ρ. Ζ.

Η αλήθεια είναι ότι όταν πρωτοήρθα στην γιόγκα έψαχνα κάτι ενδιαφέρον να με κάνει να ξεφύγω από τον εαυτό μου και παράλληλα , αν και ξέρω ότι είναι αντιφατικό, να τον βρω.
Λογικά, για να βρεις κάτι ,δεν πρέπει πρώτα να το χάσεις ; Μάλλον ! Έπειτα ,μερικές φορές η καθημερινότητα σε εκφυλίζει με τόσο αργό ρυθμό , και δεν καταλαβαίνεις πώς και πότε βρέθηκες σε αδιέξοδο.
Και δεν είναι τόσο οφθαλμοφανές όσο ένα ντουβάρι που υψώνεται μπροστά σου και φράζει την έξοδο σου. Είναι ένας κυκλικός λαβύρινθος που δεν οδηγεί πουθενά! Έχεις την ψευδαίσθηση ότι προχωράς και κάπου πας(Βάζω τελεία εδώ γιατί όταν γράφω παρασύρομαι)
Τέλος πάντων . Πίστευα και ένιωθα, από μια μικρή εμπειρία που είχα βιώσει με μια κασέτα χαλάρωσης στην ηλικία των 17 περίπου, ότι η γιόγκα απλά μου ταιριάζει! (Πολύ βασικό για μένα γιατί βαριέμαι εύκολα) Kαι ότι ταιριάζει σε κάθε άνθρωπο, στην ουσία τον κάνει πραγματικά ευτυχισμένο! Δε θα αναφερθώ στα σωματικά καλά που μου έκανε η γιόγκα μέχρι τώρα, όπως ενδεικτικά… ίσιωσε κατά πολύ η καμπούρα μου και δεν με πονά πια τόσο η μέση μου. Ούτε θα αναφερθώ στα ψυχικά καλά, όπως, π.χ νιώθε περισσότερη ευεξία. Σε αυτό που πραγματικά θέλω να αναφερθώ όσον αφορά τη γιόγκα… ακόμα δεν το γνωρίζω! Αλλά έχω την υποψία ότι υπάρχει κάτι ακόμη πιο μεγάλο!
Τελικά για αυτό που θέλω να μιλήσω δεν το ξέρω και που αν το γνώριζα νομίζω πως ούτε πάλι με την έκφραση του λόγου θα μπορούσε να εκφραστεί. Άρα αυτό το μεγάλο που υποψιάζομαι ότι υπάρχει , που σκέφτομαι ότι είναι μίλια μακριά μου και μου χρειάζεται πολύς κόπος να το φτάσω , αλλά συνάμα αισθάνομαι ότι είναι εμπρός στα μάτια μου και αν απλώσω το χέρι μου είναι εκεί και περιμένει, από πάντα, σταθερά απέναντί μου σε απόσταση αναπνοής , κάτι τόσο τεράστιο , που ο εγκέφαλος μου αρνείται την ύπαρξη του.
Λοιπόν… σαν επίλογο, επειδή μου αρέσει πολύ να δίνω εικόνες στις σκέψεις μου… Είναι σαν να έχω πάει σε ένα κυριλέ εστιατόριο και μόλις μου έχουν σερβίρει το πιο θεσπέσιο πιάτο και εγώ μπορώ να δω μόνο τη γαρνιτούρα! Αλλά ούτε βλέπω ούτε έχω ιδέα τι θα φάω.
Υ.Γ «Είθε το πέπλο να πέσει»
Γ.Μ

Μετά από 5 χρόνια γιόγκα, τώρα που είμαι 63 χρονών, νοιώθω πιό βαθειά τις μεταβολές που μου έχει προσδώσει: Περισσότερη επαφή και αποδοχή του εσώτερου εαυτού μου, όξυνση της διαίσθησης, άσκηση της πειθαρχίας, αίσθηση ισορροπίας και εναρμόνισης αλλά και αποστασιοποίησης.

Λ.Β.

Γιόγκα είναι η ποίηση του σώματος μέσα στην αιωνιότητα.

Λ.Σ.

8/7/16

Υποκλίνομαι στον αρχέγονο δάσκαλο μου Περικλή, αυτού που αρχικά μου δίδαξε τη Χάθα Γιόγκα. Η εκπαίδευση του σώματος είναι το πρώτο βήμα για την εκπαίδευση του νου. Ευχαριστώ το δάσκαλό μου που μου έμαθε να ζω στο τώρα, να έχω ευθυγραμμισμένη σωματική στάση, συνειδητή αναπνοή, να αφυπνίζομαι κάθε στιγμή, να στοχάζομαι ελεύθερα, να παρατηρώ μέσα και έξω. Να εργάζομαι με επιμέλεια και προσοχή, να μην παραδίδομαι στις παρορμήσεις και στις επιθυμίες, να μην είμαι προσκολλημένη στα γήινα, να κυριαρχώ πάνω στις σκέψεις. Να αγαπώ έμπρακτα τον εαυτό μου, να επαγρυπνώ και να παρατηρώ συνέχεια. Να βιώνω κάθε εμπειρία με την καρδιά μου, να βιώνω το παρόν με χαρά, αγάπη, γαλήνη. Να μην θεωρώ τίποτα δεδομένο. Να είμαι ελεύθερη από πάθη και προσκολλήσεις. Να εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα μου παρέχονται, όσο ασήμαντα κι’ αν φαίνονται. Ευχαριστώ και ευγνωμονώ τον φανταστικό και ξεχωριστό δάσκαλο μου που μου άλλαξε ριζικά τη ζωή μου.

Ευχαριστώ, Κατερίνα Τ.

25/9/16

Η πρώτη μου εμπειρία στη Γιόγκα ήταν απίστευτη! Έκανα μια καινούρια γνωριμία με το σώμα μου. Κατάλαβα ότι είχε πολύ δύναμη, αγάπη και ενέργεια και ότι δεν το άκουγα μέχρι τώρα. Νόμιζα ότι η γιόγκα ήταν μια εύκολη πειθαρχία και όχι γυμναστική αλλά τελικά όσο πιο κουρασμένο και τοξινωμένο είναι το σώμα τόσο πιο δύσκολες είναι οι στάσεις της γιόγκα. Μετά απ’ όλα αυτά νιώθω καλά με τον εαυτό μου και κατάλαβα ότι για να ζει κανείς τη ζωή του με αίσθημα πληρότητας, χρειάζεται απαραίτητα να έχει επικοινωνία με το σώμα του. Τα φάρμακα δεν δίνουν τέτοιες λύσεις. Όταν το σώμα σου είναι καλά βλέπεις τη ζωή καλύτερα με περισσότερο πάθος και ουσία. Ευχαριστώ τον Περικλή που είναι ένας υπομονετικός οδηγός, διασκεδαστικός και ευγενικός. Είναι ο γιατρός που προτιμώ γιατί μας μαθαίνει να ακούμε το σώμα μας χαρίζοντας μας καλύτερη υγεία , αποτελεσματικότητα και μαγεία.

Johana Bidoli (Παρακολούθησε το μάθημα χωρίς να γνωρίζει Ελληνικά)

28/9/17
Μετά δέκα μήνες γιόγκα με τον Περικλή ξέχασα τις αμφίβολες εγχειρήσεις και ζω μια καινούρια και πιο ευτυχισμένη καθημερινότητα.
Σ’ ευχαριστώ Περικλή
Με ευγνωμοσύνη,
Κατερίνα Μ.