Περικλής Χριστοδουλόπουλος - Γιόγκα

Καλό – Κακό – Αγαθό

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» Μέσα στο κακό υπάρχει το καλό. Μέσα στο καλό υπάρχει το κακό. Γιν και Γιανγκ σύμφωνα με την Κινέζικη παράδοση.

Υπάρχει όμως και το αγαθό ή ωφέλιμο, ή άριστο όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες.
Αυτό το άριστο, φαίνεται να ξεφεύγει απ’ τον κόσμο του δυισμού και να ακολουθεί τους νόμους της αρμονίας του σύμπαντος. Είναι ωφέλιμο σε κάθε περίπτωση και για όλες τις υπάρξεις.
Ό,τι κάνουμε μπορεί να είναι καλό για κάποιον και κακό για κάποιον άλλο ή τον ίδιο τον εαυτό μας. Θα είναι ωφέλιμο αν δεν βλάπτει κανέναν και ούτε τον εαυτό μας και εξυψώνει την ψυχή μας.

Στον κόσμο των συναισθημάτων, υπάρχει επίσης αυτό το γιν-γιανγκ.
Όταν τα συναισθήματα έχουν μια φανερή αιτία είναι γιν-γιανγκ. Όταν όμως δεν έχουν αιτία είναι πέρα απ΄ το δυισμό. Πέρα απ’ το καλό και το κακό. Είναι αγαθό.
Όταν νιώθουμε χαρά χωρίς κανένα συγκεκριμένο λόγο, αυτό είναι αγαθό.
Όταν νιώθουμε χαρά που έχει αιτία, υπόκειται στο δίπολο «καλό-κακό»
Σαν άνθρωποι, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε εύκολα απ’ αυτό το δίπολο, αλλά το να γνωρίζουμε πότε είμαστε σε καλό δρόμο και πότε δεν είμαστε, είναι χρήσιμο. Είναι μια πυξίδα που μας δείχνει σε ποια κατεύθυνση μας συμφέρει να βαδίζουμε.

Η αυτοσυγκέντρωση είναι η προσπάθεια να ξεφύγουμε από τα δίπολα και να δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να λουστεί το φως της ενοποίησης. Αυτό είναι αγαθό. Αυτό μας κάνει Ανθρώπους!