ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

Διαφθορά, εξαπάτηση, κλεψιά, μοχθηρία, αδιαφορία, ψέμα, διαστρέβλωση, ανισορροπία! Όλα αυτά έχουν γίνει καθημερινότητα και συνήθεια. Αν βρεις έναν άνθρωπο να είναι αληθινός, καλός αλληλέγγυος, ισορροπημένος, τον κοιτάς με δέος! Προσωπικά, τείνω να τον θεοποιήσω!

Υπάρχει στο μεταξύ ένα παράξενο φαινόμενο: Ο καθένας θεωρεί ότι ο άλλος έχει όλα αυτά τα άσχημα χαρακτηριστικά! Εδώ βρίσκεται το κλειδί του αινίγματος. Ο καθένας νομίζει ότι ο εαυτός του είναι ένα καλό παράδειγμα ανθρώπου. Όποιος είναι διαφορετικός δεν είναι καλός.

Κανείς δεν καταλαβαίνει πως ότι έχει στο σακούλι του ο καθένας μας, έχει τις ρίζες του σε πολλές διαφορετικές αιτίες ώστε να παράγει τον συγκεκριμένο συνδυασμό.

Αν το καταλάβουμε αυτό, η άποψη μας για τους άλλους θα έχει χαρακτηριστικά επιείκειας, κατανόησης, υπομονής.

Θα καταλάβουμε επίσης, ότι αυτά που πρεσβεύουμε για τους άλλους, είναι πιθανόν οι άλλοι να τα πιστεύουν για μας.   

Οπότε, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κατανοήσουμε καλύτερα το δικό μας μηχανισμό σκέψης, τη δική μας συμπεριφορά, τις δικές μας αξίες. Να δούμε αν χρειαζόμαστε βελτίωση και να ψάξουμε τους τρόπους γι’ αυτό. Στο μεταξύ, να αποδεχτούμε αυτά που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα και να μην κατηγορούμε τον εαυτό μας για τις τυχόν μικρές επιδώσεις του, γιατί τότε πολύ εύκολα θα κατηγορήσουμε τους άλλους. Θέλουμε όλοι κατανόηση, συμπόνια, στήριξη.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να μελετήσω τους άλλους, να τους αλλάξω και γενικά να ασχοληθώ μαζί τους. Αν μελετήσω σε βάθος εμένα θα μάθω πάρα πολλά για τους άλλους. Στην πραγματικότητα θα μάθω πάρα πολλά για το σύμπαν!

Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που είναι πολύ άρρωστοι ψυχικά και αυτό μπορεί να μεταφράζεται σε ζήλια, κακία, εχθρότητα, ή ότι άλλο άσχημο. Δεν χρειάζεται να τους τιμωρήσουμε. Χρειάζεται να τους αποφύγουμε, να μην κάνουμε συνεργασία μαζί τους ή αν κάναμε να λύσουμε τη συνεργασία. Ο πόλεμος δεν οδηγεί πουθενά. Αν υπάρχουν θέματα που  άπτονται της δικαιοσύνης να τα προωθήσουμε σ’ αυτήν.

Σε πολλές περιπτώσεις, αν έχουμε την ψυχική δύναμη και δείξουμε αγάπη στους κακούς ανθρώπους, παρ’ ότι δεν την εισπράξαμε απ’ αυτούς, θα τους δούμε να μεταμορφώνονται. Γιατί κατά βάσιν, την αγνή καρδιά όλοι την θαυμάζουν και την εκτιμούν.

Από την άλλη, θέλουμε φίλους και ανθρώπους που μας ταιριάζουν και θα τους βρούμε. Δεν είμαστε μόνοι. Μάλιστα άνθρωποι του ίδιου επιπέδου και ηθικής μπορούν να ενωθούν, να δημιουργήσουν και γίνουν φωτεινό παράδειγμα ώστε οι άλλοι να θέλουν να τους μιμηθούν.

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μας χωρίζουν. Έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, διαφορετική αντίληψη για πολλά θέματα, διαφορετικό επίπεδο γνώσης, διαφορετικές συνήθειες διαφορετικά παιδικά βιώματα.

Όμως αυτό που είναι κοινό, είναι ότι όλοι μένουμε εκστατικοί στην αγάπη και στην αποδοχή.

Μόνο σ’ αυτή τη βάση μπορούμε να ζήσουμε μαζί με τους άλλους. Με τίποτα λιγότερο. Κι’ αν δεν την ανακαλύψουμε στον ίδιο τον εαυτό μας, τότε θα βλέπουμε υστεροβουλία ακόμα και σ’ αυτούς που μας δείχνουν αγάπη. Η Αγάπη είναι μονόδρομος!