ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΤΟΧΑΣΤΟΥΜΕ

μια ασυνήθιστη ερώτηση

Τι είναι το ποιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σου; Τη στιγμή που θα φεύγεις, τι θα ήθελες να σκέφτεσαι; να βιώνεις; να συμβεί;

Το «κουίζ» δεν τελειώνει εκεί. Θα έχει και συνέχεια. Μείνε σε επαφή….

Ψάξε, και ότι βρεις, αν θέλεις να το μοιραστείς απάντησέ μου στο e-mail μου. Αν μου επιτρέψεις θα το δημοσιεύσω εδώ, να το δουν και άλλοι. ανώνυμα.

απαντησεις (εδώ θα βρείτε όσες απαντήσεις μου έχουν σταλεί σχετικά με το θέμα)

1.Θα ήθελα να ανατρέχω σε ευτυχισμένες στιγμές μου με ανθρώπους αγαπημένους και στην φύση και να φύγω ήρεμα και όλοι οι δικοί μου να αποδεχτούν την αναχώρηση μου σαν κάτι το απόλυτα φυσικο.

2. Το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή μου.. είναι όσο και αν το σκεφτώ οι αγκαλιές των παιδιών μου. Για αυτό και όταν φεύγω θα ήθελα να κλείσω τα μάτια μου και να με πλημμυρίσουν όλες οι αγκαλιές τους, όλες οι αγκαλιές που έχουμε κάνει.. Τα πρωινά με τα μαλλιά ανακατεμένα και την χουζούρικη φωνή, τις αγκαλιές στο τραπέζι την ώρα που μοιραζόμαστε το φαγητό,  ο τρόπος που μου κρατούν το κεφάλι όταν μου λένε ψιθυριστά τα μυστικά τους, όταν μου αγκαλιάζουν το πρόσωπο και μου λεν «σ’αγαπώ», οι αγκαλιές μες στην θάλασσα καθώς κοιτάμε τον ήλιο να βουτά μέσα της, τις αγκαλιές που απαλύνουν όλα τα τραύματα και τους σκουπίζω τα δάκρυα από τα μάγουλα και τις αγκαλιές συμφιλίωσης που λέμε, τα συγγνώμη μας και απαλύνουμε τον πόνο της ψυχούλας μας που παρ’ολίγο να χαθούμε μες στον εγωισμό μας. Και οπωσδήποτε, αυτές τις αγκαλιές που κάνουμε  τα βράδια, που ταξιδεύουμε με τα βιβλία μας και τα τραγούδια μας και που αφηνόμαστε η μια στην άλλη.
Μέσα από αυτές τις αγκαλιές βιώνω την αγάπη, που προσφέρω και δέχομαι.

3. Το πιο σημαντικό θα ήταν και είναι η αγάπη οι σχέσεις . Αν τελικά βοήθησα κάποιους ανθρώπους να βρουν το δρόμο τους αν ένιωσα σύνδεση και ψυχική αναγνώριση αν έκανα ότι καλύτερο μπορούσα και κυρίως αν εβλαψα και προκάλεσα πόνο

4. Τώρα θα έλεγα , ότι με κάνει ευτυχισμένο και είναι συνδεδεμένο με αυτό που αγαπώ συχνότερα και περισσότερο. Εκείνη τη στιγμή δεν γνωρίζω αλλά είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το πόσο γνωρίζω πραγματικά τον εαυτό μου, είναι κάτι τόσο καταλυτικό  και δεν υπόκειται σε όλα αυτά τα σενάρια της σκέψης, είναι καλό να δεχθείς το νέο, χωρίς να είναι συνδεδεμένο με το παλιό και το μελλοντικό. Η συνειδητοποίηση από την πολύ καλή ερώτηση αυτή , είναι αφυπνιστική, Πολλά φιλάκια στον Περικλή και σε όλους. Ταπεινά ένας επιβάτης του χρόνου.

5. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι η σχέση μου με τους ανθρώπους που αγαπώ. Η ενέργεια που κυκλοφορεί ανάμεσά μας με κάνει να αισθάνομαι ευτυχισμένη και πλήρης. Αυτό που θέλω να αισθάνομαι λίγο πριν το τέλος μου είναι ότι έζησα μια γεμάτη ζωή που άξιζε τον κόπο και ήταν σε πολλές στιγμές της όπως ακριβώς την ονειρευόμουν. 

6. Πολύ ενδιαφέρον τον ερώτημα και σε ευχαριστώ που μου δίνεται η ευκαιρία να απαντήσω. Στο ταξίδι της ζωής κανείς  βάζει στόχους και αν τους πετυχαίνει  αισθάνεται πληρότητα.  Οι ψυχές γίνονται άγγελοι 30 χρονών και  ταξιδεύουν μεταξύ  μας.  Έχω μια έντονη και καλή σχέση με τα θεία και δέχομαι την βοήθεια. Εύχομαι ο κόσμος να γίνει καλύτερος και  βοηθάω όπου και να βρίσκομαι. Η άλλη ζωή είναι κάτι το φυσικό και θα την δεχθώ με ηρεμία και γαλήνη. Το ίδιο επιθυμώ και για τους γύρω μου.    

7. Θα ήθελα να αισθάνομαι πληρότητα, γαλήνη, ηρεμία. Αφού έχω πετύχει τα παρακάτω: Να είμαι χαρούμενη και γεμάτη αγάπη για τον εαυτό μου. Να φεύγω ενθουσιασμένη και γεμάτη ευγνωμοσύνη για όλα τα καλά που πρόσφερα στον εαυτό μου. ότι έζησα πραγματική και ολοκληρωμένη ζωή. ότι έχω καταφέρει να προσφέρω ευωδία στον κόσμο που γεννήθηκα.

  • Υπάρχει μια συνομιλία στην Μπαγκαβαν Γκιτα, το ιερό βιβλίο των Ινδιών, μεταξύ του Κρίσνα που είναι ένας φωτισμένος δάσκαλος και του μαθητή του Αρτζούνα σχετικά με τη ζωή και τον θάνατο.

Λέει ο Κρίσνα: Αρτζούνα, ότι σε απασχολεί περισσότερο κατά τη διάρκεια της ζωής σου, αυτό θα σκέφτεσαι και τη στιγμή του θανάτου. Γι’ αυτό να σκέφτεσαι εμένα, ώστε τη στιγμή εκείνη να έρθεις σε μένα.

Το σε μένα σημαίνει την συνείδηση του Κρίσνα και όχι το πρόσωπο. Είναι όπως στη Χριστιανική θρησκεία ο Ιησούς είναι το πρόσωπο και ο Χριστός είναι η κατάσταση συνείδησης του Ιησού. Δηλαδή η ένωση του με τη θεϊκή του φύση.

Έτσι, το ίδιο ισχύει για κάθε άνθρωπο. Αυτό που τον απασχολεί περισσότερο στη διάρκεια της ζωής του θα τον απασχολεί και στο θάνατο.

Και αν δεν φροντίσεις στη διάρκεια της ζωής σου να νιώθεις ικανοποίηση, να νιώθεις πλήρης, ούτε την ώρα που θα πεθαίνεις θα γίνει μαγικά κάτι διαφορετικό.

Ζεις τη ζωή σου όπως συνήθιζαν οι γονείς σου, όπως ζει ο πολύς κόσμος, ή σ’ ενδιαφέρει να βρεις τον τρόπο που θα νιώσεις πληρότητα;

Γιατί αν δεν το έχεις καταλάβει, ότι κι αν κάνεις στη ζωή σου πίσω από κάθε πράξη σου αναζητάς αυτήν την πληρότητα. Και δεν σταματάς, μέχρι να την βρεις.

Ή έχεις εγκαταλείψει την ιδέα ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ, γιατί δεν ξέρεις πως θα την επιτύχεις; Και γιατί δεν ρώτησες ποτέ;

Αν η πληρότητα είναι κάτι ανέφικτο, τότε γιατί η φύση μας φύτεψε αυτή την ανάγκη, αυτή την αναζήτηση;

Αν νομίζεις ότι τα προβλήματα σου είναι η αιτία που δεν νιώθεις πληρότητα, τότε γιατί όσοι δεν έχουν προβλήματα χάνουν το ενδιαφέρον τους για τη ζωή και μερικοί απ’ αυτούς αυτοκτονούν;

Μήπως αυτό σημαίνει, ότι η πληρότητα είναι κάτι που μπορείς να νιώσεις ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες; Ότι μπορείς να το βιώνεις σε καλούς καιρούς και σε κακούς καιρούς;

Τη στιγμή που θα αισθάνεσαι τον θάνατο να έρχεται λοιπόν, τί θα έχει σημασία περισσότερο για σένα; τα προβλήματα σου; τι δουλειές έχεις αφήσει σε εκκρεμότητα; τα πλούτη σου; η αδικία του κόσμου; ή η προσπάθεια σου να πάρεις μια ακόμα αναπνοή;

Μήπως αυτό που μετράει εκείνη τη στιγμή αλλά και σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου είναι το ΤΙ ΝΙΩΘΕΙΣ;

Έχει σημασία να κτίσεις το σπίτι των ονείρων σου; ή έχει σημασία το τί νιώθεις κατά τη διάρκεια της προσπάθειας και όταν θα το έχεις τελειώσει; Γιατί κατά τη διάρκεια που έχεις εκνευριστεί που δεν ήρθε ο μαραγκός να σου φτιάξει το παράθυρο, μπορεί να έρθει και ο θάνατος.

Έχει σημασία να τρως, ή έχει σημασία να τρως και να είσαι γεμάτος ευγνωμοσύνη χωρίς να σκέφτεσαι ταυτόχρονα κάτι άσχετο με το φαγητό;

Αν όλη την ημέρα είσαι τοξινομένος με ανησυχία και αβεβαιότητα, νομίζεις ότι θα έχεις το βράδυ έναν γλυκό ύπνο;

Ο ύπνος και ο θάνατος μοιάζουν πολύ. Και όπως πριν τον ύπνο, θα ήταν καλό για σένα να πετάξεις από πάνω σου όλες τις ανησυχίες, μήπως και πριν πεθάνεις, αυτό που έχει σημασία είναι, να μπορείς να φύγεις ανάλαφρος χωρίς να σε κρατάει κάτι πίσω;

Μπορεί αυτό που σε κρατάει πίσω να είναι η αγάπη των δικών σου. Αλλά η ΑΓΑΠΗ υπάρχει πριν από τις σχέσεις και μετά από τις σχέσεις και όταν δεν θα υπάρχουν αυτοί που αγαπιούνται. Ποια αγάπη θέλεις; Η συνήθεια, η προσκόλληση στην αγάπη αυτών που ξέρουμε είναι ισχυρή. Αλλά όταν επιζητάς ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ που δεν συνδέεται με καταστάσεις και πρόσωπα, τότε έχεις και αυτή την αγάπη και την αγάπη των αγαπημένων σου, χωρίς όμως τον πόνο του αποχωρισμού.

Καθώς μας τίθεται το ερώτημα για το τι θα θέλαμε να νιώθουμε τη στιγμή του θανάτου, ενώ είμαστε ζωντανοί και υγιείς, μπορεί να περιγράφουμε τη στιγμή με τα πιο όμορφα χρώματα.

Υπάρχει όμως πιθανότητα να φύγουμε σε μια στιγμή πόνου ή σύγχυσης. Τότε ίσως θα πρέπει να έχουμε στον νου μας ένα γρήγορο και ισχυρό σύμβολο, που να είναι εύκολο να το ανακαλέσουμε.

Πιθανόν να έχουμε πολλά σύμβολα που μας εμπνέουν. Θα εξυπηρετούσε όμως να βρούμε το κορυφαίο σύμβολο που δίνει ζωή σ’ όλα τα άλλα.

Γι’ αυτό έχει νόημα η επόμενη ερώτηση-αναζήτηση:

μια άλλη αναζήτηση..

Τι είναι αυτό που θα μπορούσες να αγαπήσεις με όλο σου το είναι; Κάτι που να άντεχε στο χρόνο, ακόμα και στο θάνατο;

  1. Την καλοσυνη και την ηπιότητα 

2. Να γνωρίζω τον εαυτό μου σε βάθος και να τον αγαπήσω αληθινά Αυτός ο υγειής εγωϊσμός περιλαμβάνει την ικανότητα μου να αγαπώ τον εαυτό μου, την αυτοεκτίμιση μου, την αίσθηση ότι αξίζω και το καμάρι μου γι’ αυτό που είμαι. Να αφήσω ένα θετικό αποτύπωμα στο σύμπαν.